Cancer pulmonar
 
OLIMPIQ StemXCell
PROMOTIE
Categorii

Cancer pulmonar


Cancerul pulmonar are un grad foarte mare de invazivitate. In primul rand pentru ca in plamani exista o vascularizatie sangvina si limfatica foarte puternica, ceea ce permite celu lelor canceroase sa migreze catre organele invecinate inca din stadiile incipiente. Diseminarea celulelor canceroase poarta denumirea de metastaza. Desi poate disemina catre orice organ in general metastazele cancerului pulmonar se localizeaza la nivelul ganglionilor limfatici invecinati, glandelor suprarenale,ficatului, creierului si al oaselor.
Cancerul pulmonar nu beneficiaza de un sistem de screening, ca alte tumori maligne (de colon, san, col uterin). Cancerul pulmonar definit de reproducerea necontrolata a unor celule anormale, in interiorul plamanilor, este o forma de cancer destul de agresiva si rapid evolutiva. Celulele anormale, numite celule canceroase, se grupeaza formand ciorchine sau excrescente numite tumora.TRANSPORT GRATUIT
Pachet Celule Stem Forte 175%  1 luna
826 lei (-165 lei)
661 lei
TRANSPORT GRATUIT
Pachetul Celule Stem 50%  1 luna
490 lei (-98 lei)
392 lei
TRANSPORT GRATUIT
Pachetul Celule Stem 50% 2 luni
904 lei (-181 lei)
723 lei
TRANSPORT GRATUIT
Pachetul Celule Stem Forte 175%  2 luni
1113 lei (-223 lei)
890 lei
401 lei (-80 lei)
321 lei
TRANSPORT GRATUIT
Olimpiq StemXCell 175% 60/60 capsule
725 lei (-145 lei)
580 lei
296 lei (-59 lei)
237 lei
TRANSPORT GRATUIT
Olimpiq StemXCell 50% 60/60 capsule
516 lei (-103 lei)
413 lei
109 lei (-22 lei)
109 lei
40 lei (-8 lei)
40 lei
91 lei (-18 lei)
91 lei
69 lei (-14 lei)
69 lei
75 lei (-15 lei)
75 lei


Cancer Pulmonar

Cancerul pulmonar este cea mai frecventa dintre toate formele de cancer, avand o foarte mare rata a mortalitatii. Cancerul pulmonar ocupa primul loc ca numar de decese in cazul barbatilor, iar la femei locul al doilea, dupa cancerul de san. Pe plan mondial, cancerul pulmonar se detaseaza de toate neoplaziile printr-un loc fruntas in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea. Are o rata mica - doar 15% - de supravietuire la cinci ani de la depistare, pentru ca, de obicei, este descoperit in stadii tardive, cand de foarte multe ori a produs metastaze.

Cancerul pulmonar are un grad foarte mare de invazivitate. In primul rand pentru ca in plamani exista o vascularizatie sangvina si limfatica foarte puternica, ceea ce permite celu lelor canceroase sa migreze catre organele invecinate inca din stadiile incipiente. Diseminarea celulelor canceroase poarta denumirea de metastaza. Desi poate disemina catre orice organ in general metastazele cancerului pulmonar se localizeaza la nivelul ganglionilor limfatici invecinati, glandelor suprarenale,ficatului, creierului si al oaselor.

Exista doua tipuri de cancer pulmonar. - cancerul pulmonar cu celule mici, fiind cea mai agresiva forma, intrucat disemineaza in organe invecinate foarte rapid si cancer pulmonarul cu celule non-mici, cea mai comuna forma de cancer pulmonar. Acesta include trei subcategorii: adenocarcinomul, carcinomul epidermoid (sau carcinomul cu celule scuamoase) si carcinomul cu celule mari nediferentiate.  Cancerul pulmonar cu celule mici este de 3 tipuri: carcinoame cu celule mici, carcinoame cu celule mixte mici si mari si carcinoame cu celule mici combinate. 

Cancerul pulmonar nu beneficiaza de un sistem de screening, ca alte tumori maligne (de colon, san, col uterin). Cancerul pulmonar definit de reproducerea necontrolata a unor celule anormale, in interiorul plamanilor, este o forma de cancer destul de agresiva si rapid evolutiva. Celulele anormale, numite celule canceroase, se grupeaza formand ciorchine sau excrescente numite tumora.

Daca celulele canceroase se inmultesc in plaman, excrescenta formata se numeste tumora pulmonara primara. Daca celulele canceroase se separa si trec in sange sau in circulatia limfatica, se pot fixa si creste in alte zone ale corpului, generand o tumora secundara sau metastaza.

In Romania sunt diagnosticate anual peste 10.000 de cazuri noi si se estimeaza ca in orice moment o treime din pacientii oncologi sufera sau dezvolta aceasta forma de boala. Fiecare provine din diferite tipuri de celule anormale.
1. Cancerul epidermoid: este cel mai frecvent, etiologie: fumatul, forma proximala cu stenoza bronsica, este cea mai frecventa (80%), formele distale sunt mult mai asimptomatice, timpul mediu de dublare - 4luni
2. Adenocarcinomul: 20% din cazuri, fie adenocarcinomul bronhogen, fie cancerul bronhoalveolar (independent de tutun)
3. Epiteliomul anaplazic: 10% pana la 25% din cazuri, timp de dublare rapid: 1 luna, se dezvolta pornind de la sistemul APUD, are prognosticul cel mai prost.

Alte tipuri mai rare: carcinoamele bronsice, carcinoamele adenochistice, sarcoamele pulmonare
Factori de risc
Principalul factor de risc in declansarea cancerului de plamani este tutunul. Se apreciaza ca o patrime dintre fumatorii inraiti sunt ucisi inainte de vreme de tutun, viata fiindu-le scurtata cu aproximativ 10-15 ani. La fumatorii inveterati apar modificari in structura histologica a mucoasei bronhice, care conduc la leziuni socotite stari precanceroase, modificari care pot fi reversibile la cei ce au abandonat fumatul de cel putin 5 ani.

Exista insa si alti factori incriminati in aparitia cancerului bronho-pulmonar. Factorii de mediu, dintre care fumatul si pulberile din atmosfera pot fi facute responsabile pentru o parte din cazurile de imbolnavire, radiatiile ionizante si unele substante chimice din industrie. Concluzia este ca nici un poluant din mediu, aer, apa, sol sau alimente nu are un efect cancerigen atat de crescut ca tutunul. Factori etiologici ca agentii virali, genetici, imunitari, hormonali sunt demonstrati, dar nu au o pondere ridicata printre factorii de risc.

O alta categorie expusa la cancer pulmonar sunt si nefumatorii care lucreaza in constructii, cu azbest. Din studii a reiesit ca inhalarea in cantitati mari a fibrelor de azbest este asociata cu aparitia cancerului pulmonar. In plus, expunerea la gazul de esapament al masinilor, la produse petroliere, la arsenic si la substantele emanate in aer de constructiile industriale creste probabilitatea de a face cancer pulmonar. De altfel, specialistii estimeaza ca pana la 2.000 din decesele anuale de cancer la plamani pot fi puse pe seama inhalarii aerului poluat. Specialistii afirma ca peste 80 la suta din cazurile de cancer bronhopulmonar se depisteaza tarziu, motiv pentru care sansele ca tratamentul sa fie eficient sunt reduse drastic.

 Simptome
Se stie ca simptomul  cel   mai   frecvent este tusea. Aceasta este, din pacate, total neglijata, fiind pusa pe bronsitei tabagice sau a bronsitei lezionale pentru cei care au renuntat la timp relativ scurt fumatul. Expectoratia hemoptoica (cu sange) este, de asemenea, un simptom relevant. Daca pacientul prezinta acest tip de simptom trebuie supus urgent unei investigatii medicale. 

Tusea si hemoptizia (pierderi de sange prin caile respiratorii) sunt prezente in 56% din cazuri, asocierea dispneei (respiratia dificila), care apare la 11% din pacienti, trebuie corelata cu tusea si cu sputa hemoptoica. Diagnosticul este uneori intarziat prin atribuirea dispneei unor tulburari cardiace frecvent prezente la marii fumatori. Un alt simptom ingrijorator in cazul cancerului pulmonar sunt durerile toracice Pierderea in greutate si starea de astenie pot fi semne generale care conduc la ideea unei eventuale boli pulmonare canceroase. Uneori, semnele clinice sunt manifestate prin sindroame paraneoplazice: sindromul Cushing, miopatia Eaton-Lambert care pot fi recunoscute numai de medic. In alte situatii, hipertrofierea unor grupe de limfoganglioni sau a unor noduli subcutanati, permit biopsia si precizarea histo-patologica a originii metastazelor, inainte de a se fi precizat existenta tumorii primare.

Exista si alte simptome uneori asociate cu raspandirea bolii: durerile de cap fervent, slabiciunea, amorteala in picioare, incetosarea privirii, dureri de oase, de exemplu coaste, picioare, brate, icter (ingalbenirea pielii si a mucoaselor), excrescente pe piele.


Produse Naturiste